Rutco.se - Rut & kompani - Start

Rutco.se - Rut & kompani - Start

Välkommen! / Welcome!

Häng med på vår livs resa, i ett å ett halvt år - från Gävle, Sverige till Medelhavet! Med Rut, vår katamaran. Vi kommer att finnas här. Kanske gör ni det med...? Alla får och kan skriva kommentarer på våra inlägg - så gör det! Vi blir så glada då!

Follow us for the trip of a lifetime, for a year and a half - from Gävle, Sweden to the Mediterranean! In Rut, our catamaran. We'll be here! Maybe you will to...? Everybody can write comments on our posts - so please do! Make us happy!

Amsterdam

3. Holland - Belgien & kanalerSkapad av Eva Börjesson tor, juli 21, 2011 11:50

Hej på Er

Sist skrev jag om Vlieland som hade så underbar sandstrand, så kom ihåg det namnet. Om ni inte badar på Årsundas riviera då kan ni åka till Holland och bada i Vlieland och njuta av långa promenader efter den mysiga stranden.

Jag vet inte hur mycket kort jag har knäppt på Hollands kanalsystem det är helt imponerande. Det är vatten överrallt och fina hus och vackra växter, många husbåtar där människor bor med stora fönster ut mot kanalen, ofta sitter dom och vinkar åt oss när vi glider förbi i "vår" segelbåt. Det är roligt att promenera mellan alla dessa kanaler och hus men det är inte alltid så enkelt och självklart att vägarna går dit man har tänkt sig, det har blivit några kilometer extra så att säga än planerat. Med tanke på att vädret varit instabilt och regningt så fattade vi rätt beslut när vi tog den stående mastrutten här i Holland hade vi tagit den yttre, Nordsjö sidan, så hade vi med all sannolikhet blivit inblåsta.

Vi låg mitt i Amsterdam i två nätter och hade gratis färja från gästhamnen för att komma över till centrum. Mysig stad med kanaler så klart och speciella hus som vissa lutade både här och där då mark ytan har blivit underminerad på grund av allt vatten. Ankomsten till gästhamnen Sixhavfen i Amsterdam var spektakulär, före slussen kom en kvinna som var helt upprörd p.g.a att deras motor inte startade så vi lovade dom bogsering in till gästhamnen och de skulle i sin tur fixa en plats åt oss i den atraktiva hamnen. Det var helt "knökfullt" dit vi kom och trångt och då menar jag trångt, ni kan tänka er en katamaran + en vanlig enskrovsbåt som först och främst ska få plats i den smala ingången och det låg båtar vad man än tittade. Vi fick angöra oss vid pålar och sedan klättra ned på en av dem och hoppa för resten. Dagen efter fick vi en bättre plats intill bryggan, men jag kan berätta det tog ca 2 timmar att försöka ta sig ut ur hamnen och en massa tålamod med tampar som ska fixas om på båtar x flera innan man når utpassagen. Men man hinner säga några ord till båtarnas besättning under tiden man knyter om tampar, så de här trånga hamnarna blir väldigt trevliga och sociala. I alla fall kom holländarna som vi bogserade och bjöd oss på vin kring 23-tiden, så det blev ett annorlunda och trevligt avslut på den kvällen. De vill nu följa oss på vår resa via mail.

Det blev två dagars besök på stan i Amsterdam köpte bland annat ett par typiska holländska trä trätofflor (i flees) och tulpanlökar :) tyvärr var kyrkorna låsta men många är fantastiskt fina. Tur att vi gillar att promenera för det blir långa sträckor att gå. Lyckades hitta en skön restaurang också med knakande golv och sneda väggar, ja så´nt där som höjer mysfaktorn.

Klockan 01 på natten lämnade vi kajen vid broöppningen som leder oss till ytterligare 10 broöppningar och en sluss, vi var 11 båtar som tillsammans gick iväg med lantärnor på mycket fint och spännande. Det blev det också tyvärr fick vi problem med, propellern eller backslaget, ingen drivkraft fanns när Anders gasade. Strömt vatten var det och svårt med avståndsbedömningen på grund av mörkret och som sag många båtar var vi. Allt slutade lyckligt förutom att vi inte visste vad felet berodde på. Vi ligger nu i en marina ca 2 mil utanför Amsterdam för att reda ut problematiken.

Göran och jag har passat på att röra på oss, vi fick låna cyklar här på marinan och vi drog iväg efter en cykelled runt en sjö här i närheten. Riktigt mysigt att kunna komma iväg på tur och se ifrån land och till råga på allt så hade vi fint väder också. Kom förbi en skola där också en Heiniken skylt hängde på andra sidan av huset med servering samt bredvid den byggnaden stod kyrkan, inga krångligheter här inte.

Vi cyklade en tur igår också och tampades om cykelbanorna, som vanligt med klungor av tävling/träningscyklister. Jordbruken ligger tätt här nere med kossor och får det är alltid något att lägga ögonen på, inga backar så det är perfekt att cykla.

Idag torsdag ligger vi kvar i samma marina sedan i måndags, en mekaniker har fixat med en skruv i vardera foldingpropellern för att förhindra att den viker ihop sig för mycket och sedan har svårt att slå ut. Men tyvärr blev inte problemet löst av detta så nu går vi i väntans tider!!!

Ha de och vi hörs

Eva

  • Kommentarer(0)//www.rutco.se/#post65